Activist for the kids

We zouden de barricades opgaan om het uit volle borst te schreeuwen: als het op kinderen aankomt, moet je echt wel moeite doen. Dat je zelf je gezondheid niet als topprioriteit ziet, is je volste recht, hoe bedenkelijk wij dat ook vinden. Maar je kind is tijdens het grootste deel van zijn jonge leven afhankelijk van wat jij het voedt. Sterker nog, je programmeert je kind met een set aan overtuigingen rond voeding.

Want denk maar eens hoe jij zelf bent opgevoed: op zondag traditioneel koffiekoeken? Of als het regent pannenkoeken bakken? Frietjes op vrijdag? Paaseieren, speculaas van Sinterklaas, indigesties als jaarlijks kerstgeschenk en op je verjaardag blaas je toch kaarsjes uit op je slagroomtaart? Het voelt zo vanzelfsprekend. Het hoort toch zo? Want iedereen doet het? Kijk eens heel kritisch naar tradities en hoe we cultureel gevormd zijn. Hoeft dat allemaal? Kan het ook anders? Je kiest zelf welke lijnen je trekt voor je kroost, maar het is onze missie en ambitie om jou wakker te schudden en je aan te zetten om je kind beter op te voeden.

kinderen lusten vis

Dat gaat niet zonder slag of stoot,

want de voedingsindustrie richt zijn marketingpijlen recht op je kinderen. Je kan geen rayon voorbij of ergens prijkt één van de idolen van je kinderen op een verpakking van ultrabewerkte, suikerrijke en voedingsarme producten. Om maar te zwijgen van gratis gadgets bij snoepgoed en chips. Heb je er al eens bij stilgestaan hoe fast food ketens hun vizier richten op je kind met én een speeltuin, én een gratis cadeautje én frietjes én een ijsje. Je kan zo’n grote gele ‘M’ niet passeren of je kind roept om te stoppen.

Hoe graag je kind dat ook wilt, jij wilt dat niet voor je kind. Hoeveel vitamines ze ook toevoegen aan ontbijtgranen, het blijft in hoofdzaak een suikerbom arm aan nutriënten. Je opgroeiend kind kan daar niet op functioneren. Het prille darm microbioom dat eigenlijk nog in opbouw is, wordt hap per hap afgebroken. De immuniteit wordt verzwakt met alle gevolgen van dien: onze kinderen worden almaar zieker.

Vandaag heeft één kind (2 – 17 jaar) op vier overgewicht. Eén op twintig heeft obesitas. En wie al op zo’n jonge leeftijd kampt met overtollige kilo’s, heeft op latere leeftijd meer risico om obesitas te ontwikkelen. Dat verhoogt dan weer het risico op hart- en vaatziekten, diabetes, maar ook kanker. Een darm microbioom dat niet de juiste prebiotica (vezels) krijgt, maakt ook minder gelukshormonen aan. Meer dan één op vier adolescenten zegt dan ook niet dagelijks groenten of fruit te consumeren. Bijna één op drie jong adolescenten (16-24 jaar) heeft een depressie. Hoewel hier tal van factoren spelen, kan je met gezonde voeding wel een beter fundament bouwen voor je kind.


 Bron: European Regional Obesity-rapport van de WHO-

De gevolgen van ongezonde voeding zijn er gelukkig niet onmiddellijk. Jonge kinderen bewegen erg veel en dus lijkt het voor lange tijd alsof ze alles kunnen eten en maar niet aankomen. Maar de rekening wordt intussen wel gemaakt en wordt uitgesteld gepresenteerd in de vorm van aanhoudende slechte eetgewoontes die kinderen dikker en zieker maken. Dit kan hard binnenkomen, neem het niet persoonlijk, maar je saboteert je kind op die manier. Dat is niet jouw schuld, want je bent zelf misleid door marketing en culturele gewoontes.

Maar na het lezen van deze blog begrijp je hoe ernstig dit probleem is en hier vind jij de kennis om betere keuzes te maken. Als je dan geen extra inspanningen levert, ligt de verantwoordelijkheid wel bij jou. Het hoeft niet moeilijk of zwaar te zijn, het kost je niet meer tijd. Tijd om je te heropvoeden zodat de slechte eetgewoontes bij jou eindigen en je ze niet doorgeeft aan een volgende generatie. Jij kan het patroon voor jouw familie doorbreken.

Ben je wakker? Dan begin je hier en nu met een schone lei.