FAQ2023-07-27T09:52:48+02:00
Zijn groenten biologisch?2024-06-13T06:48:19+02:00
Hoewel we streven naar het gebruik van biologische groenten, is dit helaas niet altijd mogelijk voor alle producten en in alle productiebatchen. De wortels, appels, kurkuma en gember zijn dat wel altijd. Daarnaast proberen we waar mogelijk lokale producten te gebruiken.
Ook belangrijk om te weten is dat al onze gefermenteerde producten enkel verse groenten, fruit en kruiden bevatten. Ook houden we niet van toevoegingen van ‘onzin’. Onze filosofie draait om het gebruik van puur natuurlijke ingrediënten, zonder enige vorm van bewerkingen of extra toevoegingen. We hanteren een traditionele fermentatiemethode, zonder pasteurisatie.
Hebben alle gefermenteerde groenten dezelfde gezondheidsvoordelen?2024-01-19T14:04:58+01:00

Ja, gefermenteerde groenten, waaronder onze kimchi, delen over het algemeen vergelijkbare gezondheidsvoordelen, omdat ze beiden ontstaan uit het fermentatieproces.

Beide zijn rijk aan probiotica, enzymen en voedingsstoffen die gunstig zijn voor de darmgezondheid en het algehele welzijn.

Wij raden toch aan om zo veel mogelijk te variëren in gefermenteerde groenten. Op die manier profiteer je van de diversiteit aan probiotica uit verschillende soorten groenten, wat de gezondheidsvoordelen kan versterken. Elke groente draagt unieke voedingsstoffen en microbiële culturen bij aan het fermentatieproces, wat de diversiteit van het darmmicrobioom kan bevorderen. Door een breed scala aan gefermenteerde groenten in je dieet op te nemen, geef je je darmen een gevarieerde mix van goede bacteriën, wat gunstig kan zijn voor je spijsvertering en algemene gezondheid.

Een deksel van een pot met rauwe gefermenteerde groenten staat bol2024-01-11T10:54:33+01:00
Een deksel van een pot met rauwe gefermenteerde groenten staat bol vanwege het fermentatieproces dat plaatsvindt wanneer groenten fermenteren. Tijdens fermentatie worden natuurlijke suikers in de groenten omgezet in zuren en gassen door de activiteit van melkzuurbacteriën. Deze gassen willen ontsnappen en daardoor bouwt de druk in de pot op, waardoor het deksel bol komt te staan.
Fermentatie is een eeuwenoude conserveringsmethode die niet alleen de houdbaarheid van voedsel verlengt, maar ook zorgt voor unieke smaken en texturen. De opbolling van het deksel is een teken dat het fermentatieproces actief is en dat de goede bacteriën aan het werk zijn om de groenten te transformeren. Het is een interessant en natuurlijk fenomeen dat laat zien hoe voedsel kan veranderen door eenvoudige, traditionele processen.
Kortom, de bolling van het deksel van een pot met gefermenteerde groenten is een teken van de levendigheid en het unieke karakter van het fermentatieproces.
Moeten onze gefermenteerde rauwe groenten via gekoeld transport worden geleverd?2023-09-14T17:59:17+02:00

Nee, onze gefermenteerde rauwe groenten hoeven niet via gekoeld transport te worden geleverd. Fermentatie is een eeuwenoude techniek om voedsel te conserveren en houdbaar te maken zonder koeling. In het verleden maakten we wel gebruik van gekoeld transport omdat onze verzenddozen destijds niet stevig genoeg waren om met Bpost te verzenden.

Het is belangrijk op te begrijpen dat onze gefermenteerde groenten niet bederfelijk zijn in de traditionele zin van het woord, omdat het fermentatieproces hen conserveert.
Overstap naar Bpost voor de levering heeft bijgedragen aan kostenefficiëntie. We zijn blij dat we de verzendingskosten hebben kunnen verlagen, terwijl we nog steeds de kwaliteit van onze producten kunnen garanderen.

Voor onze kurkuma shot hebben we ervoor gekozen om een koelelement toe te voegen om de versheid te garanderen. Dit is echter een uitzondering op onze producten, die zonder problemen op kamertemperatuur kunnen worden geleverd en bewaard. Let op! Eens geopend ga je bokaal steeds in de koelkast bewaren.

 

Zijn Klejman gefermenteerde groenten veganistisch?2023-08-27T20:51:58+02:00

Ja, al onze producten zijn volledig veganistisch en bevatten geen enkel dierlijk product. Dit geldt ook voor onze kimchi, die vegan is omdat we geen gebruik maken van vissaus.

Wat vind je nooit in onze gefermenteerde groenten?2023-08-27T20:50:48+02:00

Geen spoor van toegevoegde suikers. Geen bewaarmiddelen, smaakversterkers of kleurstoffen. Bovendien worden onze producten niet gepasteuriseerd, zodat de levendige melkzuurbacteriën behouden blijven.

Wat zit er in onze gefermenteerde groenten?2023-08-27T20:49:09+02:00

Naast verse rauwe groenten, fruit, kruiden en zout, zit er een flinke dosis liefde in onze gefermenteerde producten. Alles wordt ambachtelijk bereid – ja, echt waar! We nemen zelf de tijd om te snijden, kneden, mengen en bereiden volgens de principes van traditionele fermentatie.

Hoe worden onze gefermenteerde groenten bereid?2023-08-27T20:48:11+02:00

Onze gefermenteerde producten worden gemaakt met verse, knapperige groenten, een selectie van specerijen en een vleugje zout. Maar er is meer… We voegen er een flinke dosis liefde en geduld aan toe. Onze aanpak omvat spontane of wilde fermentatie, waarbij we bewust geen starterculturen gebruiken. In plaats daarvan vertrouwen we op de natuurlijke bacteriën die al aanwezig zijn in de groenten zelf.

Dit proces omvat een zorgvuldig gecontroleerde groei van micro-organismen, zonder enig gezondheidsrisico. Hoe is dat mogelijk? Omdat we onze groenten gedurende minimaal 21 dagen laten fermenteren. Na 7 dagen zijn ze al geschikt voor consumptie, aangezien de zuurstofarme en zure omgeving alleen de gunstige bacteriën laat overleven. Echter, we kiezen ervoor om nog wat langer te wachten, zodat onze groenten extra tijd hebben om nog meer gezondheidsvoordelen te ontwikkelen.

Waarom komt er soms damp of rook uit de pot wanneer ik gefermenteerde groenten open?2023-08-27T20:46:05+02:00

Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door een puur fysisch proces genaamd adiabatische expansie. Tijdens het fermentatieproces wordt koolstofdioxide (CO2) geproduceerd, dat onder druk komt te staan in de afgesloten pot. Wanneer je de pot opent, kan het koolstofdioxidegas zich plotseling en snel uitbreiden. Deze verandering in druk, volume en temperatuur kan leiden tot de vorming van zichtbare damp of “rook”. Dit fenomeen is vergelijkbaar met wat er kan gebeuren wanneer je bruisende dranken opent. Het is een normaal en onschadelijk verschijnsel dat voorkomt als gevolg van het vrijkomen van opgebouwde druk in de pot.

Melkzuurbacteriën en lactofermentatie. Zit er dan melk in?2023-08-27T20:43:30+02:00

Nee, er zit absoluut geen melk in gefermenteerde groenten. Melkzuurbacteriën zetten suikers, waaronder melksuiker, om in melkzuur, wat de basis is voor hun naam.

Waarom fermenteren we gedurende ten minste 21 dagen?2023-08-27T20:42:11+02:00

Er is een minimale periode van 7 dagen vereist om ervoor te zorgen dat alleen melkzuurbacteriën overleven. Echter, om aanzienlijk meer gezondheidsvoordelen uit de fermentatie te halen, hebben we gekozen voor een periode van ten minste 21 dagen. Gedurende deze tijd krijgen melkzuurbacteriën meer gelegenheid om te groeien, wat resulteert in een hogere concentratie van deze gunstige micro-organismen. Dit verlengde fermentatieproces bevordert de vrijgave van alle voedzame stoffen, wat gunstig is voor zowel het neurologische als het immunologische welzijn.

Waarom pasteuriseren we de gefermenteerde groenten niet?2023-08-27T20:40:37+02:00

We kiezen ervoor om onze gefermenteerde groenten niet te pasteuriseren, en hiervoor zijn goede redenen. Tijdens het fermentatieproces gedijen enkel heilzame melkzuurbacteriën, die essentieel zijn voor het creëren van een gezond eindproduct. Pasteurisatie, daarentegen, houdt in dat voedsel wordt verhit tot hoge temperaturen om schadelijke bacteriën uit te schakelen en de houdbaarheid te verlengen.

Een bijkomende reden is dat het pasteuriseren van gefermenteerde groenten niet noodzakelijk is. Fermentatie op zich is een oeroude bewaartechniek die door de eeuwen heen is gebruikt om voedsel te conserveren.

Hoewel pasteurisatie kan helpen bij het doden van schadelijke micro-organismen, zou het tegelijkertijd de gunstige bacteriën en enzymen elimineren die verantwoordelijk zijn voor het fermentatieproces en de bijbehorende voordelen. Het behouden van levende bacteriën en enzymen is van vitaal belang voor de probiotische en voedzame eigenschappen van gefermenteerd voedsel. Om die reden pasteuriseren wij onze gefermenteerde producten niet, zodat de authentieke voedingswaarde en gezondheidsvoordelen behouden blijven.

Wat onderscheidt Klejman’s gefermenteerde groenten van andere gepekelde of ingemaakte groenten?2023-08-27T20:35:37+02:00

Veel ingemaakte of gepekelde groenten die op de markt verkrijgbaar zijn, worden vaak bereid met warme azijn, zout, suiker of alcohol. Bovendien worden deze producten soms verhit, wat resulteert in het doden van alle bacteriën. In het fermentatieproces wordt daarentegen uitsluitend zout (of zout water) gebruikt. Hierbij spelen gezonde melkzuurbacteriën een cruciale rol in het ontstaan van de zure smaak, evenals in het bieden van talloze gezondheidsvoordelen.

Wat is fermentatie?2023-08-27T20:33:35+02:00

Fermentatie is een eeuwenoude conserveringstechniek die zijn oorsprong vindt in de menselijke geschiedenis. Het is een natuurlijk proces waarbij heilzame melkzuurbacteriën gedijen in een zuurstofvrije omgeving, waarbij de aanwezige koolhydraten door deze bacteriën worden omgezet in melkzuur. Gefermenteerde groenten zijn zowel probiotisch, omdat ze een rijke bron van gunstige darmbacteriën zijn, als prebiotisch, omdat ze dienen als voeding voor de bestaande darmflora.

Fermentatie biedt niet alleen een manier om voedsel te bewaren, maar verrijkt het ook met gezondheidsbevorderende elementen die bijdragen aan het welzijn van ons spijsverteringssysteem. Door dit eeuwenoude proces te omarmen, kunnen we genieten van voeding met versterkte nutritionele waarde en positieve effecten op onze darmgezondheid.

Zijn de gefermenteerde groenten nog veilig om te consumeren als de pot overloopt en/of de groenten bruisen?2023-08-27T20:32:05+02:00

De charme van levende gefermenteerde voeding is dat elk product uniek is.
Wanneer je een potje voor het eerst opent, kunnen de groenten nog bruisen en soms zelfs boven de rand uitsteken. Als er veel sap aanwezig is, kan dit zelfs een beetje lekken. Daarom raden we aan om bij het eerste gebruik een kom of bord eronder te plaatsen en zowel de randen als de binnenkant van het deksel even schoon te maken.

Het overlopen en bruisen zijn indicaties dat het fermentatieproces actief is en dat er gassen worden geproduceerd. Dit is een normaal onderdeel van het fermentatieproces en kan optreden doordat de micro-organismen (zoals bacteriën) in de pot koolstofdioxide produceren.

Zolang de geur van de gefermenteerde groenten aangenaam en fris is, en er geen tekenen zijn van bederf kun je de groenten meestal nog steeds veilig consumeren. Het is echter altijd aan te raden om je zintuigen te gebruiken en je gezond verstand te gebruiken bij het beoordelen van gefermenteerde voedingsmiddelen.

Als je je gefermenteerde groenten graag extra sappig wilt, kun je vlak voor het serveren de pot even omkeren. Op deze manier kun je het maximale uit je gefermenteerde groenten halen en van een heerlijke ervaring genieten.

Hoe kan je gefermenteerde groenten eten?2023-08-27T20:28:09+02:00
  • Puur uit het lepeltje – Wist je dat het ’s ochtends op een nuchtere maag eten direct de productie van je spijsverteringsenzymen stimuleert?
  • Als smakelijk bijgerecht bij warme groenten of maaltijdsalades – Onthoud: vermijd opwarmen om de gunstige bacteriën in leven te houden.
  • Voortreffelijk als smaakmaker in een kom soep of op een omelet – Probeer het eens met een portie kippenbouillon voor een heerlijke combinatie.
  • Geniet ervan als smeerbare delicatesse – Combineer het bijvoorbeeld met zongedroogde tomaatjes of olijven voor een verrukkelijke smaakervaring.

Voor extra tips en inspiratie, volg ons op Instagram.

Mijn bokaal heeft gelekt tijdens transport. Wat nu?2024-02-22T18:13:10+01:00

Wij willen u graag informeren wat er kan gebeuren tijdens transport met de glazen bokalen opgevuld met onze rauwe gefermenteerde groenten.

Het is belangrijk om te benadrukken dat fermentatie bijna nooit stopt, zelfs tijdens het transport. Dit betekent dat het fermentatieproces doorgaat in de bokaal en kan leiden tot gasvorming en drukopbouw. Dit kan op zijn beurt lekkage veroorzaken, waardoor het etiket kan verkleuren door de sappen die uit de bokaal zijn gelekt. Het is echter essentieel om te weten dat lekkage niet per se betekent dat het product niet meer eetbaar is. Het kan een teken zijn dat het fermentatieproces intensiever is geworden, maar dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat het product niet meer veilig is om te consumeren.

Om te bepalen of het product veilig is om te consumeren, raden we u aan extra voorzichtigheid te betrachten bij het openen van het pakket. Controleer of er deuken zijn in de deksel of als de deksel niet goed is afgesloten. Deze factoren kunnen een indicatie zijn dat het product mogelijk niet meer veilig is om te consumeren.

We willen u erop wijzen dat we ons best doen om de juiste verpakking en voorzorgsmaatregelen te nemen om schade tijdens het transport te minimaliseren. Echter, vanwege de aard van gefermenteerde voeding en de voortdurende fermentatie, kunnen we niet garanderen dat het product in perfecte staat aankomt. Mocht u vragen of zorgen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan klaar om u verder te helpen.

Hoe lang blijven de gefermenteerde groenten goed?2023-08-19T07:24:39+02:00

De houdbaarheidsdatum van onze gefermenteerde groenten staat vermeld op elke bokaal. De datum die je leest is tevens de productiedatum. Onze gefermenteerde groenten blijven minimaal 1 jaar houdbaar na productie. Het is aan te raden om ze te bewaren op een koele, droge en donkere plaats. Na opening moeten de gefermenteerde groenten in de koelkast bewaard worden en bij voorkeur geconsumeerd worden binnen 8 weken.

Wat is de aanbevolen hoeveelheid gefermenteerde groenten per dag?2023-08-07T09:12:53+02:00

De hoeveelheid gefermenteerde groenten die je kunt eten, hangt af van verschillende factoren, zoals je smaakvoorkeuren, gezondheidstoestand en tolerantie voor gefermenteerd voedsel. Over het algemeen kunnen gefermenteerde groenten veilig geconsumeerd worden als onderdeel van een gebalanceerd voedingspatroon.
Het is altijd verstandig om te beginnen met kleine hoeveelheden en geleidelijk aan meer of vaker gefermenteerde groenten toe te voegen aan je maaltijden. Zo kun je ontdekken wat voor jou persoonlijk werkt en hoe je lichaam erop reageert.

  • minimaal 1 soeplepel per dag
  • en wanneer je er zin in hebt 😊
  • als je niet de gewoonte hebt om gefermenteerde groenten te eten, kan je beginnen met een kleinere portie en dan elke dag een beetje meer. Tijdens deze ‘introductiefase’ kunnen je darmen een beetje raar gaan doen. Je darmflora moet de toevloed aan gezonde bacteriën gewoon worden.
Is het normaal dat de gefermenteerde groenten een sterke geur hebben?2023-08-06T08:51:21+02:00

De charme van levende gefermenteerde voeding is dat elk product uniek is. Wanneer je een pot voor het eerst opent, komt effectief een sterke geur vrij. Dat is helemaal normaal!
Gefermenteerde groenten, zoals veel andere gefermenteerde producten, kunnen een vrij intense geur hebben. Bij onze gefermenteerde groenten zijn vooral de kolen hiervoor verantwoordelijk. En in het geval van kimchi is er nog extra geur aanwezig door het gebruik van look en paprika. 

Kolen, zoals ook prei, ui, asperges, en andere groenten, bevatten namelijk een hoge hoeveelheid aan zwavel. En dat is goed! Zwavel is namelijk het op twee na meest voorkomend element in jouw lichaam (in o.a. aminozuren) en helpt bij het sterk en flexibel maken van lichaamsweefsels in huid, haar en nagels. Ook heeft je lichaam zwavel nodig voor de opbouw van DNA, om jouw cellen te beschermen tegen schade en ook om voedsel te metaboliseren.
Tijdens het fermentatieproces van kool wordt zwavel omgezet in waterstofsulfide. Dit is een gas dat een karakteristieke geur heeft, vaak beschreven als “rotte eieren” geur. Waterstofsulfide is een normaal bijproduct van het fermentatieproces en draagt bij aan de typische geur en smaak van gefermenteerde koolproducten zoals zuurkool. Waterstofsulfide is vluchtig en komt vrij wanneer de gefermenteerde groenten worden vrijgesteld aan lucht.

Naast de aanwezigheid van zwavel, zijn er in gefermenteerde producten ook veel gezonde korte keten vetzuren, zoals boterzuur. Deze vetzuren hebben niet enkel heel veel gezondheidsvoordelen maar beïnvloeden eveneens de geur van gefermenteerde groenten.
We horen van sommige klanten dat ze soms even moeten wennen aan de geur maar dat ze nu er niet meer zonder gefermenteerde groenten kunnen. 

Is het veilig om gefermenteerde voeding te consumeren als je last hebt van histamine intolerantie?2023-07-27T17:02:30+02:00

Normaal gesproken wordt aangenomen dat het histaminegehalte stijgt in gerijpte en oudere voedingsmiddelen. Bij gefermenteerde voedingsmiddelen is het echter precies andersom: hoe langer gefermenteerd, hoe minder histamine aanwezig.

Tijdens het fermentatieproces kunnen bepaalde bacteriën histamine produceren, waardoor het histaminegehalte in gefermenteerde groenten kan toenemen. Echter, aan de andere kant, zijn er ook bacteriën die histamine kunnen afbreken en verlagen. De aanwezigheid van verschillende soorten bacteriën speelt een rol bij dit proces.

Het is belangrijk op te merken dat de mate waarin histamine wordt geproduceerd of afgebroken tijdens het fermentatieproces kan variëren. Dit kan afhangen van factoren zoals de omgevingscondities, de soort bacteriën die aanwezig zijn en de duur van het fermentatieproces.

Als je histamine-intolerant bent, is het nog steeds belangrijk om op te merken dat zelfs als het histaminegehalte in gefermenteerde groenten relatief laag is, het mogelijk is dat je nog steeds op bepaalde niveaus reageert. Elk individu kan anders reageren op histamine, dus het is altijd verstandig om te overleggen met een medisch professional voor gepersonaliseerd advies met betrekking tot jouw specifieke histamine-intolerantie.
Het is ook een goed idee om te experimenteren met verschillende voedingsmiddelen en je eigen reacties te observeren om te bepalen welke voedingsmiddelen het beste bij jou passen.

Voor mensen met histamine-intolerantie kan het nuttig zijn om de consumptie van gefermenteerde groenten te beperken. Het is ook aan te raden om individuele tolerantieniveaus te testen en te identificeren door goed naar je lichaam te luisteren en eventuele symptomen nauwlettend in de gaten te houden.

Welke positieve effecten heeft gefermenteerde voeding op onze gezondheid?2023-07-27T09:27:37+02:00

Er zijn talloze rechtstreekse en onrechtstreekse gezondheidsvoordelen verbonden aan gefermenteerde groenten. Laat me je een beknopt overzicht geven 😊

Ongepasteuriseerde gefermenteerde voeding zit boordevol probiotische organismen. Deze goede bacteriën dringen de slechte bacteriën in onze darmen terug, bevorderen een gezonde darmmicrobioom en produceren nuttige stoffen. Bovendien hebben gefermenteerde groenten een prebiotisch effect, wat betekent dat ze rijk zijn aan vezels en een voedingsbron vormen voor de goede bacteriën in onze darmen. Ze zijn ook rijk aan essentiële vitamines en mineralen.

Tijdens het fermentatieproces ontstaan ook diverse enzymen, die een positief effect kunnen hebben op ons hart, bloedvaten, immuunsysteem en metabolisme. Bovendien helpt fermentatie bij de afbraak van schadelijke toxines en anti-nutriënten.

In een notendop: een gezonde levensstijl vormt de basis voor een gezonde darmmicrobioom en gefermenteerde voeding helpt hierbij door jouw spijsverteringsstelsel in balans te brengen, een gezonde darmmicrobioom te stimuleren, jouw metabolisme te ondersteunen, jouw immuunsysteem te versterken en jouw energie een boost te geven. Niet te vergeten dat gefermenteerde voeding ook bijdraagt aan jouw mentale gezondheid door de productie van meer gelukshormonen.

Waarom zijn melkzuurbacteriën goed?2023-07-27T09:21:21+02:00

Melkzuurbacteriën zijn goed omdat ze onze producten levend maken en koolhydraten omzetten in melkzuur voor natuurlijke bewaring. Ze zorgen voor een krokante en frisse smaak van gefermenteerde groenten en optimaliseren ons darmmicrobioom. Bovendien werken ze als probiotica en verlagen ze de pH-waarde als een effectieve en oeroude bewaartechniek voor voeding. Lactobacillus en Bifidobacterium zijn bekende melkzuurbacteriën.

 

Wanneer gaan er workshops fermentatie door?2023-07-26T08:03:47+02:00

De datum en tijd van de volgende workshops fermentatie kunnen gevonden worden door hier te klikken. Als je meteen alles wit weten over fermentatie, raden we aan om onze online cursus “Workshop fermenteren’’ te volgen. Met deze online cursus kun je snel leren fermenteren, vanuit het comfort van je eigen keuken en zonder te hoeven wachten op de volgende workshopdatum.

Daarnaast willen we benadrukken dat Joanna en ik met veel plezier workshops organiseren.

Aangezien we ons hoofdzakelijk bezighouden met de productie van rauwe gefermenteerde groenten, staan er niet veel workshops op de agenda. Echter, wanneer we een workshop organiseren, zorgen we ervoor dat het een geweldige ervaring is en dat we onze kennis op de best mogelijke manier kunnen delen. Onze workshops zijn daarom echte live-evenementen van een halve dag, omdat we ervoor willen zorgen dat ze van hoge kwaliteit zijn en volledig aan jullie verwachtingen voldoen.

We organiseren onze workshops hoofdzakelijk in Leuven, maar daarnaast werken we ook regelmatig samen met andere organisaties om workshops op andere leuke locaties aan te bieden. Dit geeft ons de mogelijkheid om een diverse en inspirerende leeromgeving te creëren voor onze deelnemers.

We kijken er dan ook naar uit om je daar te verwelkomen, of het nu in Leuven is of op een andere bijzondere plek!

Go to Top