Bacteriën hebben we nodig

Je zou denken: Marta & Joanna, als diëtisten, die hebben alle kennis en ervaring in huis om het eigen lichaam voortdurend in topconditie te houden. Toch was dat niet altijd zo. Een paar jaar geleden verloren we onszelf uit het oog en werden we beide erg ziek. Een toxische combinatie van torenhoge ambities, perfectionistische aard, drukke agenda’s en niemand willen teleurstellen, leidde tot een gebrek aan zelfzorg. We bengelde helemaal onderaan op onze lange lijst aan prioriteiten.

De knoop uit je darmen

We zijn dan wel een identieke tweeling, het klinkt vast voor heel wat meer vrouwen herkenbaar: ’s ochtends eet je je boterhammen en ’s avonds je bord pasta met kaas. Je telt je calorieën en beweegt en kijkt er zo naar uit dat je straks weer in die jeans past. Maar hoe hard je ook probeert, je ziet steeds weer een opgeblazen buik van tussen de knopen puilen. Onbewust doe je aan zelfdestructie, want het dieet dat jij altijd al dacht dat goed voor je was, legt je darmen in de knoop. We voelden ons toen zo futloos, neerslachtig en kampten met heel wat fysieke klachten: van migraines, nek- en rugklachten tot hevige pijn. Het kon zo niet langer. We hadden er de buik van vol, er moest iets veranderen. We waren meer bewust dan ooit dat we dit slechte patroon moesten doorbreken en vonden de sleutel tot ons herstel in onze darmen.
Rewind naar ons kleine appartementje in Marianowo, Polen: daar fermenteerden we elk jaar met het hele gezin honderden kilo’s kool tot lekker frisse, knapperige zuurkool. We beseften toen niet dat de gefermenteerde groenten, die we het hele jaar door aten, onze gezondheid een stevige boost gaven. Met deze heilzame familietraditie in het achterhoofd zijn we, zoveel jaren later, opnieuw rauwe groenten gaan fermenteren.

Het leger in je buik

Hoewel we al veel kennis hebben over een gezond lichaam en geest, zijn we ons gaan verdiepen in wat we vaak de darmflora noemen, dat is het microbioom in onze darmen. Bacteriën kennen geen goed imago: we associëren hen veelal met ziek zijn. Maar dat is onterecht, zonder bacteriën zouden wij niet bestaan. Je moet hen zien als een leger van wel triljoenen krijgers dat weerstand biedt tegen slechte invloeden van buitenaf. Ze zitten werkelijk overal: op onze huid, in onze neus en longen, maar ook in ons spijsverteringsstelsel. Om je een voorbeeld te geven van hoe ze werken: de soorten bacteriën op de huid van onze oksels zullen bepalen of je zweet al dan niet stinkt. Ze zijn verantwoordelijk voor 80% van onze immuniteit, maar maken ook verteringsenzymes aan en zorgen voor de opname van nutriënten.

Je tweede brein

Het microbioom dat leeft in onze darmen is zo krachtig dat het zelfs ons tweede brein wordt genoemd. Depressies ontstaan niet in onze hersenen, maar in onze darmen. Ze staan in voor de aanmaak van het gelukshormoon en houden onze hormonen in balans. Onze darmen hebben dan wel een shitty job, ze verdienen al onze aandacht, zorg en liefde. Maar die krijgen ze vaak niet. Door ons te voeden met bewerkte voedingsmiddelen, ons bloot te stellen aan toxines, medicijnen zoals maagzuurremmers en antibiotica, raakt ons microbioom ernstig verstoord. Het gevolg: een epidemie aan ziektes als obesitas, diabetes type 2, depressies en allerhande allergieën.

Eenvoudig recept tot herstel

Dat is precies waar wij voor staan: het doorbreken van een matrix aan slechte eetgewoontes en denkpatronen die vastgeroest zijn en ons saboteren. Want het is niet één en al shit show: je kan dit al doorbreken bij je volgende maaltijd.
Optimale zelfzorg begint op je bord. Het recept is eenvoudig: kies voor pure, vezelrijke voeding met volle vetten. Groenten, noten en zaden. En gefermenteerde voeding als kers op de taart. Denk aan zuurkool of kimchi, dat boordevol die goede bacteriën zit die we zo nodig hebben om de balans te herstellen en in stand te houden. In onze kindertijd stopten onze ouders ons soms in een houten ton om kilo’s aan witte kool kapot te stampen tot zuurkool, zij hadden toen al door hoe goed fermenteren voor ons is.

Het vraagt een nieuwe mindset en durf om je levensstijl aan te passen, maar dit kan ook een fantastische ontdekking worden. Wij kunnen niet wachten om je het plezier en de passie te doen (her)ontdekken van gezonde voeding en zullen je verrassen met hoe lekker dit kan zijn.

Met een aantal eenvoudige, slimme keuzes die we je aanleren, leef jij je beste leven in je beste lijf. Dit doen we door een combinatie van coaching en levensstijladvies dat gebaseerd is op darmgezondheid. Met voeding als het ultieme medicijn voor een gelukkig, energiek leven. Klaar om je fysieke én mentale gezondheid terug te eisen? Contacteer ons en we laten de microbe op je los!

WORKSHOP FERMENTEREN