Vezels: Het gezondheidsgeheim dat je leven verandert

Groenten zijn niet alleen voor konijnen! Ze zijn essentieel voor een gezond leven, maar toch eten mensen er minder van dan ze denken. Herinner je je die tijd nog dat een steak met friet, wat tomaat en sla de ultieme maaltijd leek? Wij wel. In restaurants was de keuze van een sausje een luxeprobleem: Béarnaise, Peper of Provençaalse saus. En dat alles weggespoeld met een bruisend colaatje, wat zorgde voor de vertering. We dachten dat we goed bezig waren, onszelf verzorgden.

Maar de jaren vlogen voorbij. Op weg naar het “perfecte” leven, compleet met huisje, tuintje, boompje, kindjes, kregen we gezondheidsproblemen die ons leven belemmerden. Tot we niet meer konden. Toen besloten we dat het genoeg was. Het was tijd om onze gezondheid in eigen handen te nemen, om te ontdekken wat echt belangrijk was. We begonnen aan een reis van persoonlijke ontwikkeling en leerden over het darmmicrobioom en de impact ervan op onze gezondheid. Een wereld die voorheen voor ons onbekend was.

We brachten grote veranderingen aan in ons voedingspatroon.

Ontstekingsbevorderend voedsel zoals suiker, tarwe, eieren, zuivel en soja werden geschrapt, terwijl we plotseling veel meer groenten en minder vlees gingen eten. Het was niet gemakkelijk in het begin. Vroeger begonnen we onze maaltijdplanning altijd met het kiezen van een stukje vlees, gevolgd door aardappelen, pasta, rijst of brood. Groenten werden meer gezien als decoratie dan als essentieel onderdeel van de maaltijd.

Maar na maanden van oefening begon het vanzelf te gaan. Wat een ontdekkingsreis! We begonnen groenten echt te waarderen, in al hun smaken en texturen. Tegenwoordig vormen groenten de basis van elke maaltijd, van ’s ochtends tot ’s avonds, en niet slechts één, maar twee of zelfs drie soorten. We voelen ons gezonder dan ooit tevoren, en dat allemaal dankzij groenten.

Waarom houden we zoveel van vezels

Je hoort vaak mensen zeggen dat ze zich niet verzadigd voelen zonder aardappelen, pasta of rijst. Maar geloof ons: je kunt je verzadigd voelen na het eten van een flinke portie groenten. Groenten zitten boordevol vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels, alles wat ons lichaam, darmen en darmmicrobioom nodig hebben. Heb je niet genoeg gegeten dan schep je gewoon nog een portie groenten extra op.Om de gezondheidsvoordelen van groenten en vezels te ervaren, is het noodzakelijk om voldoende groenten te eten, zo’n 1,5 kg per dag.Maar waarom zijn we zo dol op vezels? Veel mensen denken dat groenten alleen belangrijk zijn vanwege hun vitamines en mineralen, maar vezels spelen een cruciale rol. Wist je dat vezels koolhydraten zijn die niet door de dunne darm kunnen worden afgebroken? Ze bereiken de dikke darm en vormen zo het beste voedsel voor goede bacteriën.Er zijn twee soorten vezels: wateroplosbare en niet-oplosbare vezels. Je buik heeft beide soorten nodig om goed te kunnen functioneren. Vezels zijn de beste vrienden van je darmmicrobioom. Ze zorgen voor een verzadigd gevoel na het eten, hebben een cholesterolverlagend effect, stabiliseren je bloedsuikerspiegel en zorgen voor een gezonde stoelgang. Vezels helpen goede bacteriën om zich te vermenigvuldigen en beschermen je tegen diverse ziekten.

Maar ondanks hun vele voordelen, ervaren veel mensen lichamelijke klachten na het eten van bepaalde groenten, zoals prei, witte kool of ui. Deze symptomen zijn te wijten aan een onevenwichtig dieet en een verstoorde darmflora.

Om deze klachten te voorkomen, is het belangrijk om je vezelinname geleidelijk te verhogen en voldoende water te drinken. Je darmen houden van vezels, en je gezondheid begint bij je darmen.

Wil je weten of je genoeg vezels binnenkrijgt? Let dan op deze signalen:

  • Je hebt vaak een pijnlijke buik.
  • Je komt aan in gewicht.
  • Je hebt moeite met naar de wc gaan.
  • Je hebt snel weer honger na een maaltijd.
  • Je voelt je zelden verzadigd en denkt altijd aan eten.

Herken je jezelf in deze signalen? Dan is de kans groot dat je meer vezels moet eten! Zorg dus voor een gevarieerd dieet met voldoende groenten, fruit, volkoren granen, noten, zaden en peulvruchten, en geef je darmen de vezels die ze nodig hebben voor een gezond en gelukkig leven.

Herken je jezelf in deze signalen? Dan is de kans groot dat je meer vezels moet eten! Zorg dus voor een gevarieerd dieet met voldoende groenten, fruit, volkoren granen, noten, zaden en peulvruchten, en geef je darmen de vezels die ze nodig hebben voor een gezond en gelukkig leven.