De charme van levende gefermenteerde voeding is dat elk product uniek is.
Wanneer je een potje voor het eerst opent, kunnen de groenten nog bruisen en soms zelfs boven de rand uitsteken. Als er veel sap aanwezig is, kan dit zelfs een beetje lekken. Daarom raden we aan om bij het eerste gebruik een kom of bord eronder te plaatsen en zowel de randen als de binnenkant van het deksel even schoon te maken.

Het overlopen en bruisen zijn indicaties dat het fermentatieproces actief is en dat er gassen worden geproduceerd. Dit is een normaal onderdeel van het fermentatieproces en kan optreden doordat de micro-organismen (zoals bacteriën) in de pot koolstofdioxide produceren.

Zolang de geur van de gefermenteerde groenten aangenaam en fris is, en er geen tekenen zijn van bederf kun je de groenten meestal nog steeds veilig consumeren. Het is echter altijd aan te raden om je zintuigen te gebruiken en je gezond verstand te gebruiken bij het beoordelen van gefermenteerde voedingsmiddelen.

Als je je gefermenteerde groenten graag extra sappig wilt, kun je vlak voor het serveren de pot even omkeren. Op deze manier kun je het maximale uit je gefermenteerde groenten halen en van een heerlijke ervaring genieten.