De charme van levende gefermenteerde voeding is dat elk product uniek is. Wanneer je een pot voor het eerst opent, komt effectief een sterke geur vrij. Dat is helemaal normaal!
Gefermenteerde groenten, zoals veel andere gefermenteerde producten, kunnen een vrij intense geur hebben. Bij onze gefermenteerde groenten zijn vooral de kolen hiervoor verantwoordelijk. En in het geval van kimchi is er nog extra geur aanwezig door het gebruik van look en paprika. 

Kolen, zoals ook prei, ui, asperges, en andere groenten, bevatten namelijk een hoge hoeveelheid aan zwavel. En dat is goed! Zwavel is namelijk het op twee na meest voorkomend element in jouw lichaam (in o.a. aminozuren) en helpt bij het sterk en flexibel maken van lichaamsweefsels in huid, haar en nagels. Ook heeft je lichaam zwavel nodig voor de opbouw van DNA, om jouw cellen te beschermen tegen schade en ook om voedsel te metaboliseren.
Tijdens het fermentatieproces van kool wordt zwavel omgezet in waterstofsulfide. Dit is een gas dat een karakteristieke geur heeft, vaak beschreven als “rotte eieren” geur. Waterstofsulfide is een normaal bijproduct van het fermentatieproces en draagt bij aan de typische geur en smaak van gefermenteerde koolproducten zoals zuurkool. Waterstofsulfide is vluchtig en komt vrij wanneer de gefermenteerde groenten worden vrijgesteld aan lucht.

Naast de aanwezigheid van zwavel, zijn er in gefermenteerde producten ook veel gezonde korte keten vetzuren, zoals boterzuur. Deze vetzuren hebben niet enkel heel veel gezondheidsvoordelen maar beïnvloeden eveneens de geur van gefermenteerde groenten.
We horen van sommige klanten dat ze soms even moeten wennen aan de geur maar dat ze nu er niet meer zonder gefermenteerde groenten kunnen.