7 SIGNALEN VAN ZIEKE
DARMEN

Loading...

Onderzoek in de afgelopen twee decennia heeft aangetoond dat darmgezondheid van cruciaal belang is voor de algehele gezondheid. Ongezonde darm kan bijdragen aan een breed scala aan gezondheidsproblemen, waaronder diabetes, obesitas, reumatoïde artritis, auto-immuunziekten, depressie, chronisch vermoeidheidssyndroom en geestelijke gezondheidsproblemen.

Darmgezondheid is belangrijk niet alleen voor je mentale gezondheid, het is cruciaal voor de algehele gezondheid.

Hoe weet je of dit op jou van toepassing is?

Als je geen last hebt van het prikkelbare darm syndroom, een opgeblazen gevoel of gasvorming, zijn er andere tekenen waar je op moet letten?

Hier hebben we een lijst samengesteld met tekens en symptomen van een ongezonde darm:

7 SIGNALEN VAN EEN ONGEZONDE DARM

VERTERINGSPROBLEMEN ZOALS OPGEBLAZEN GEVOEL, GASVORMING OF DIARRE

Dit zijn de kenmerkende symptomen van darmstoornissen. In grote lijnen is dit te wijten aan de gezondheid van je darm, dit betreft zowel het aantal als diversiteit van de bacteriën die in je verteringsstelsel, maag, dunne en dikke darm, leven. Deze bacteriën worden een  darmmicrobioom genoemd. Symptomen zoals opgeblazen gevoel en buikpijn treden op wanneer de balans van bacteriën niet juist is. We spreken hierbij van disbiose.
Niet alleen de aantal maar ook de diversiteit van de bacteriën in je darmen is heel belangrijk en heeft invloed op je algehele gezondheid en welzijn.
Vooral gasvorming is een teken dat voedsel in je darmen vergist, omdat je onvoldoende maagzuur of een gebrek aan bacteriën hebt om het voedsel dat je hebt gegeten af te breken.

WE STELLEN VOOR:

Als je ervoor zorgt dat groenten en plantaardig voedsel 70% van je maaltijden beslaat, zal je al snel merken dat je je een stuk gezonder voelt. Ons darmmicobioom houdt van vezelrijke, plantaardige voeding. Verken de groenten afdeling van je supermarkt en probeer eens een vergeten groente als pastinaak, rammenas of koolrabi.

HUNKEREN NAAR SUIKER

Wetenschappers hebben ontdekt dat darmbacteriën speciale eiwitten afscheiden die vergelijkbaar zijn met hongerregulerende hormonen: leptine en ghreline. Deze eiwitten beïnvloeden zowel onze hunkering naar voedsel als ons humeur.

Kortom, de bacteriën proberen ons voedsel te laten eten waar ze van gedijen. Dus, als je veel suiker eet, voed je de slechte bacteriën die er dol op zijn en ze scheiden de eiwitten uit om je meer naar suiker te laten verlangen. Het is een vicieuze cirkel.

Het kan voor jou een kleine teken van opluchting betekenen. Het is je schuld niet dat je steeds hunkert naar suiker. Het is geen gebrek aan wilskracht die volledig bijdraagt aan je zwakte voor de zoete zonde. Je kan wel de balans in je darmflora herstellen zodat overgroei aan slechte bacteriën verminderen waardoor je minder zal hunkeren naar slechte voeding. Ben je bereid om dit te doen?

Na verloop van tijd kun je  de vicieuze cirkel doorbreken en je trek in slechte voedingsmiddelen zal van zelf verminderen.

WE STELLEN VOOR:

Genieten zonder suiker is mogelijk. Vermijd suiker en geraffineerde koolhydraten. Gooi je voedingspatroon om en vermijd pasta, rijst, brood en bloem. Schakel over op voedzame, ongeraffineerde alternatieven als quinoa, sorghum, zilvervliesrijst, boekweit, zaden en noten. Suikers werken verslavend – let er dus op dat je niet teruggrijpt naar je oude gewoontes.

SLECHTE ADEM

Heb je last van chronische slechte adem? Dit noemt halitosis. In de meeste gevallen komt halitose voort uit geuropwekkende microben die zich tussen uw tanden en tandvlees en op uw tong bevinden. Het kan ook worden veroorzaakt door bacteriën die verband houden met tandvleesaandoeningen.

Een gezond spijsverteringsstelsel is cruciaal voor een optimale algehele gezondheid. De verhouding tussen goede en slechte bacteriën in je darmen is een cruciale indicator voor je gezondheidstoestand.

“slechte adem is een teken dat je darmflora niet optimaal is.”

Niet optimale darmflora kan je kwetsbaar maken voor gezondheidsproblemen die verband houden met slechte adem.

WE STELLEN VOOR:

VOEDSEL ALLERGIEËN OF GEVOELIGHEID

Als je lijdt aan voedselintoleranties zoals gluten of zuivelproducten, is dit bijna altijd een gevolg van lekkende darm. De darmbarrière is uw poortwachter die beslist wat erin komt en wat eruit blijft.

“De darmbarrière is uw poortwachter die beslist wat erin komt en wat eruit blijft.”

Als je erover nadenkt, is onze darmen een systeem dat volledig op zichzelf werkt. Het is een afgesloten doorgang van onze mond tot kont.
Alles wat komt in de mond en niet verteerd kan worden, gaat direct uit langs het andere einde. Dit is in feite een van de belangrijkste functies van de darm: voorkomen dat vreemde stoffen het lichaam binnendringen.
Wanneer de darmbarrière permeabel (doorlaatbaar) wordt, d.w.z. het lekkende darmsyndroom, ontsnappen grote eiwitmoleculen in de bloedbaan. Omdat deze eiwitten niet buiten de darm thuishoren, reageert het lichaam immuun en valt ze aan. Deze immuunrespons verschijnt als voedselintoleranties.

WE STELLEN VOOR:

HUMEURIGHEID, ANGST EN DEPRESSIE

Een grootschalige studie naar het verband tussen onze darmbacteriën en onze mentale gezondheid heeft specifieke bacteriën geïdentificeerd die aan depressie kunnen gelinkt worden. Dit onderzoek levert bewijs dat de verschillende bacteriën die huizen in onze ingewanden stoffen kunnen produceren die mogelijk onze mentale gezondheid beïnvloeden.
Meer specifiek vonden ze twee soortengroepen van bacteriën, Coprococcus en Dialister, die ontbraken in mensen met een depressie.
Zieke darmen (darmdysbiose) hebben invloed op uw vermogen om neurotransmitters: serotonine en dopamine – uw gelukshormonen, vitamine D, verschillende enzymes en hormoonachtige stoffen in uw lichaam aan te maken.
Ook al zou je toegang krijgen tot biologisch, gezond voedsel en je zou max drie keer per dag eten, porties die niet te groot zijn kan een lekkende darm betekenen dat ze noodzakelijke voedingstoffen: micro – en macronutrienten niet kunnen absorberen.
Het grootste deel van de serotonine en ongeveer de helft van je dopamine wordt in je darmen aangemaakt. Als je lekkende darm hebt, heeft je lichaam tekort aan de serotonine en dopamine. De behandeling van darmdysbiose is van cruciaal belang voor de ondersteuning van de geestelijke gezondheid.

WE STELLEN VOOR:

Versterk je intern ecosysteem met goede bacteriën! Kies voor levend voedsel.

Een veelvoorkomend misverstand is dat alle bacteriën slecht zijn – desinfecterende zepen doden ook de goede bacteriën die ons lichaam nodig heeft voor een sterker immuunsysteem. Je kan je intern ecosysteem daarom een boost geven door gezonde bacteriën te consumeren – die vind je vooral terug in gefermenteerde voeding, die rijk is aan levende cultuurbacteriën zoals Bifidus en Lactobacillus. Zuurkool is één van de meest gekende voedingsmiddelen, maar ook kimchi, tempeh, kefir en miso zijn rijk aan goede bacteriën. Ze helpen bij de vertering, verbeteren de conditie van je darmen zodat het risico op darmontsteking vermindert en produceren bouwstenen voor de aanmaak van neurotransmitters, hormonen en enzymes. Aanvullend kan je ook probiotica-supplementen nemen.

HUIDPROBLEMEN ZOALS ECZEEM en AUTOIMMUNE ZIEKTE

In bijna alle gevallen kunnen eczeem en andere huidaandoeningen zoals rosacea en psoriasis – wat een auto-immuun huidaandoening is – verband houden met systemische ontsteking, slechte darmgezondheid of beschadigde leverfunctie.
Eczeem is een verzamelnaam voor een groot aantal verschillende huidaandoeningen. Van de meeste vormen van eczeem is de oorzaak nog niet duidelijk.

Eczeem is een ontstekingsreactie van je huid. En een ontstekingsreactie is de belangrijkste functie van je immuunsysteem om je gezond te houden.
Dat betekent dat het een goede reactie is! Alleen moet je naar je lichaam luisteren en beseffen dat er iets aan de hand is. Gaat het slecht met je huid, dan gaat het niet goed in je darmen.

Bij de meeste mensen verergeren de eczeem symptomen:
* Wanneer ze stress hebben of uitgeput zijn
* Wanneer ze bepaalde levensmiddelen eten
* Wanneer ze veel thee en koffie drinken
* Bij blootstelling aan hitte
* Tijdens het sporten
* Bij blootstelling aan externe irriterende stoffen zoals parfums, wasmiddelen, shampoos en verven
* Door dieren haar – vooral kattenhaar

Eczeem is meestal gekoppeld aan voedselintoleranties en het leaky gut syndroom (lekkende darm). Als de ziekte begint in de vroege kindertijd, is het vaak gekoppeld aan zuivel intolerantie, eieren, citrusvruchten of tarwe.

WAT MOET JE WETEN:

Leaky Gut (Lekkende darm)
Leaky gut is een aandoening die ontstaat wanneer de gezondheid van de darm uit balans is, de darmwand verliest zijn integriteit. Technisch is leaky gut de plaats waar de verbinding tussen de cellen van de darmwand gaten ontwikkelen waardoor onverteerde voedsel deeltjes in de bloedsomloop komen. Deze deeltjes zouden daar niet moeten zijn en zijn vreemd aan het lichaam. Het immuunsysteem begint daarop te reageren, en produceert alle types van ontsteking symptomen, waaronder pijn in de gewrichten, vermoeidheid, hoofdpijn en astma.
De gaten tussen de cellen van de darmwand komen tot stand als gevolg van schade in de darm door gifstoffen, parasieten, en de overmatig groei van slechte bacteriën in de darm, of schimmels zoals candida. Na verloop van tijd voeden een ophoping van stress, chemicaliën, zware metalen, oude feces, en een hoge suikergehalte of slechte kwaliteit voeding de overmatige groei van slechte bacteriën en vermindering van de gezondheid van het slijmvlies in de darm.
Alle mensen hebben goede en slechte bacteriën in de darm, maar een gezond evenwicht is ongeveer 80% goed en 20% slecht. Wanneer dit uit balans raakt, produceren de slechte bacteriën giftige stoffen die de darmwand beschadigen, waardoor leaky gut, een lekkende darm, ontstaat.

DIABETES

Samenstelling van het darmmicrobioom, de levende micro-organismen in onze darmen, heeft een directe invloed op de suikerstofwisseling en daarmee het risico op diabetes.
De micro-organismen in onze darmen, het microbioom genoemd, spelen een belangrijke rol bij het verteren van voedsel en zijn in verband gebracht met obesitas. Dat het microbioom in onze darmen een belangrijke invloed op onze gezondheid heeft, is al langer bekend. Maar hoewel er iedere week tientallen nieuwe mogelijke verbanden worden vastgesteld tussen darmbacteriën en gezondheid, is het lastig om aan te tonen dat die bacteriën hiervoor direct verantwoordelijk zijn. Het probleem is dat het microbioom een effect kan hebben op gezondheid, maar dat gezondheid ook effect heeft op het microbioom. 

Het nieuwe onderzoek toont aan hoe veranderingen in het microbioom niet alleen kunnen leiden tot bescherming tegen type 2-diabetes via een verhoogde afgifte van insuline in reactie op glucose, maar ook tot een verhoogd risico op diabetes type 2. Ze gebruikten informatie over genetische eigenschappen en darmbacteriën van bijna 1.000 deelnemers van het Lifelines DEEP-cohort. Daarbij werd gezocht naar de aanwezigheid van bepaalde bacteriesoorten die een rol spelen bij de suikerstofwisseling en overgewicht. Dat zijn allebei risicofactoren voor diabetes type 2. Daarna bekeken de onderzoekers wat oorzaak was en wat het gevolg. Door een statistische analyse kon men aantonen dat bepaalde darmbacteriën een direct effect hebben op het risico op suikerziekte.

WAT MOET JE WETEN:

Vooral 2 bacteriesoorten die in de darmen zorgen voor de productie van een vetzuur met de naam butyraat bleken belangrijk. Mensen bij wie deze bacteriën in grotere aantallen aanwezig waren, lieten een verhoogde reactie van insuline zien na toediening van een dosis glucose. Hoe hoger of sterker die reactie, hoe kleiner het risico op suikerziekte. Butyraat ontstaat tijdens de vergisting van voedsel door bacteriën. Een aantal eerdere onderzoeken heeft ook al laten zien dat butyraat vermoedelijk beschermend werkt tegen diabetes.