MYTHES OVER VOEDING

Neem het van ons aan –
De dieetindustrie die ook deel uitmaakt van de voedingsindustrie wil dat je vermageringsmythes gelooft zodat je hun producten blijft kopen, terwijl de waarheid is dat…
Diëten niet werkt
Extreem sporten alleen niet werkt
Jezelf uithongeren niet werkt

Loading...

7 MYTHES OVER VOEDING

Je staat op het punt om de verborgen wetenschap van voeding te ontdekken, het effect ervan op onze gezondheid en waarom het verborgen wordt gehouden in onze maatschappij.  Want ondanks het feit dat diëten en sporten erg populair strategieën zijn om lang en gezond te kunnen leven, zijn het aanpakken die vaak gebaseerd zijn op verkeerde informatie of die onvolledig zijn. Er zijn mythes die de maatschappij ons aanleert over de gezondheid:

Voelt het soms alsof je een geheime strijd voert voor je gezondheid?

Voel je je “gevangen” in je huidige lichaam, ongeacht alle inspanningen die je doet?

Voel je je machteloos om je stress en vreetbuien onder controle te krijgen?

Kan je geen drie uur zonder eten?

Voel je je hulpeloos omdat niemand je begrijpt?

Heb je je erbij neergelegd dat je elke dag buikpijn, nekpijn, gewrichtspijnen en migraineaanvallen hebt?

Ken je de oorzaak van je klachten niet?

 

Misschien ben je jezelf beginnen afvragen: Waar vecht ik nu écht tegen?

Als je jezelf in één van deze uitspraken herkent, ben je zeker niet alleen:

‘Iedereen in mijn familie heeft dit probleem. Ik heb het geërfd.’

‘Ik ben gewoon zo geboren’

‘Ik kan gewoon geen gewicht verliezen. Ik zal altijd zo zwaar zijn.’

‘Mijn dokter heeft gezegd dat ik er gewoon mee moet leren omgaan.’

Miljoenen mensen voeren een strijd, maar we kennen niet altijd de ware oorzaak van onze problemen. De strijd gaat niet tussen jou en je lichaam.
Je strijd zit geworteld in je relatie met jezelf en met eten.
De waarheid is dat je voedingspatroon zowat alles beïnvloedt wat je lichaam dagelijks ervaart. En in tegenstelling tot wat veel mensen geloven, word je zowel wat je eet als wat je denkt. Het geheim ontrafelen om deze strijd te winnen is makkelijker dan je zou denken. En het begint met het begrijpen van de desinformatie over gezondheid.

Mythe 1

Elke calorie is gelijk

Leef je om te eten of eet je om te leven? Voeding is niet enkel een energiebron. Calorieën tellen heeft geen zin.
100 kcal afkomstig van broccoli zijn niet gelijk aan 100 kcal afkomstig van frisdrank. Je lichaam is geen verbrandingsoven gebaseerd op input-output.

Voeding is informatie voor elke cel van je lichaam. De genetische code manifesteert zich naargelang de kwaliteit van de voeding die je elke dag consumeert. Eet je gevarieerd en gezond dan zal je gezond blijven, eet je enkel junkfood dan zal je op termijn ziek worden.

De wetenschap heeft al over de laatste jaren meerdere keren bewezen dat het niet belangrijk is hoeveel je eet man wat je eet. De bron van de calorieën is veel belangrijker dan de hoeveelheid. STOP dus met kcal te tellen en focus je op gezonde voedingsstoffen ipv zich laten gaan op chips, bewerkte gefrituurde vlees en snoep en voor de rest van de dag honger lijden want je zit al aan jouw 1800 kcal.

Mythe 2

De mens is gelukkiger dan ooit

We zijn vervreemd van de natuur, van beweging, van voeding en nauw sociaal contact. Vandaag zitten de wachtzalen vol met zogenaamde welvaartsziekten. Patiënten met suikerziekte, overgewicht, kanker, slaapstoornissen, depressie, burn-out en allerlei psychosomatische klachten zoals hoofdpijn, maagpijn, hartkloppingen. Heel wat van die ziekten vinden hun oorzaak in de manier waarop we voedsel produceren en hoe we eten. Het verwerkte voedsel is te vet, te zoet en te zout en bevat te veel chemische additieven. De lucht die we inademen, zit vol fijn stof en warmt op. Het werk dat we doen, is zittend en te stressvol. Het gevolg is een epidemie van obesitas, kanker en burn-out.

Mythe 3

De mens is geëvolueerd met de tijd

De moderne mens heeft nog steeds hetzelfde DNA als onze verre voorouders van jagers-verzamelaars. Onze voeding, leefomgeving, onze samenleving en ons bioritme zijn echter wel compleet veranderd, en aan een tempo dat onze genen niet mee hebben kunnen volgen.

Mythe 4

De voedingsindustrie wil je gezond maken

Hoewel dit misschien de duidelijkste mythe van het lijstje is, laten miljoenen mensen zich bedotten door de misleidende labels die de voedingsindustrie op de voedingsmiddelen kleeft die zogezegd goed zijn voor ons. De waarheid is dat voedingsfabrikanten je te slim af willen zijn.  Voedselproductie en landbouw voeren een concurrentiestrijd. Wie het goedkoopste en best verkoopbare product aflevert, wint. Maar het best verkoopbare voedselproduct is niet het gezondste. Wat zout, zoet en vet is verkoopt best en bovendien werkt het verslavend.

Mythe 5

Diëten hoort bij de gezonde levensstijl

Vermageringsdieet, vegan, brooddieet, puntendieet, vetrijk, vetarm, keto, eiwitrijk…

Tegenwoordig is ‘op dieet zijn’ een levensstijl geworden.  Op dieet zijn is een must, terwijl diëten bestaan om mensen met een bepaalde pathologie te helpen bv.: natriumbeperkt dieet bij nierinsufficiëntie.

Mythe 6

Van minder te eten en meer te bewegen val je af

Ondanks dat we steeds meer bewegen en de meest uiteenlopende diëten volgen worden we steeds dikker.

We denken: diegenen die willen afslanken moeten gewoon maar eens van de bank afkomen, gaan sporten en zich vooral beheersen en veel minder eten en snacken.

Tijdens het sporten neemt ons calorieverbruik weliswaar toe, maar dat is in vergelijking tot wat onze gewone stofwisseling verbruikt eigenlijk niet zo groot.

Onderzoeken tonen aan dat ons lichaam na caloriebeperking uit voorzorg extra vet op gaat slaan en we daardoor uiteindelijk dikker worden.

Mythe 7

Light? Yeah right!

De term ‘light’ is bijzonder misleidend, eerst en vooral omdat het verschillende betekenissen kan hebben. De term mag gebruikt worden van zodra een product 30% minder suiker of vet bevat dan een vergelijkbaar product. Als je deze claim ziet staan, betekent het vaak dat het product sterk bewerkt is; de voedingsbron moet immers érgens door vervangen worden. Jammer genoeg is dat niet altijd een gezond alternatief.

Light-producten bevatten daarom ook niet altijd 30% minder calorieën. In light-chips wordt het vet vervangen door koolhydraten en eiwitten, die ook energie bevatten en niet altijd van hoge kwaliteit zijn om de kostprijs van het product te drukken. Een ander neveneffect is dat je van een light-product meer gaat eten, omdat je de indruk krijgt dat het gezonder is – daardoor kom je al snel op dezelfde hoeveelheid calorieën uit. Alleen ligt de voedingswaarde lager, en heb je sneller weer honger. Dit noemen we compensatiegedrag.

Voor een optimale gezondheid beperk je suiker en artificiële zoetstoffen best zoveel mogelijk. In de meeste levensmiddelen worden zoetstoffen gebruikt, en veel mensen consumeren dit toegevoegde ingrediënt zonder zich ervan bewust te zijn. Zoetstoffen zijn voor je lichaam een vreemde substantie, die zelfs giftig kunnen zijn. Let daarom ook op de zogenaamde ADI-waarde. De ‘Aanvaardbare Dagelijkse Inname’ (ook wel ‘Aanvaardbare Dagelijkse Hoeveelheid’ of ADH-waarde genoemd) zijn de veiligheidsnormen die opgelegd worden voor zoetstoffen. Die hoeveelheid moet je trouwens zélf bijhouden. Het is dus beter en eenvoudiger om producten met een ADI-waarde te vermijden. Kleine tip: voor wortelen en andere gezonde groenten bestaat er geen ADI. Stof tot nadenken!

Wat moet ik geloven?

Kies voor Food & Mind Freedom:
natuurlijke, volvette, koolhydraatarme, vezelrijke voeding

Kwaliteit primeert boven kwantiteit. Het enige wat je nodig hebt, is pure voeding; volvette, koolhydraatarme en vezelrijke voeding, en dit maximum drie keer per dag. Kies voor puur eten: groenten en fruit, ban toegevoegde suikers uit je voedingspatroon en beperk geraffineerde koolhydraten. Verrijk je voedingspatroon met vezels in de vorm van noten en zaden, en denk eraan om levende voeding te consumeren. Anderhalve liter water per dag is een absoluut minimum – op warme dagen, of als je gaat sporten, drink je best twee liter. Tussendoortjes zijn een uitvinding van de voedingsindustrie, en zijn absoluut geen must. Wist je trouwens dat je lichaam na 18u ’s avonds helemaal geen grote maaltijd meer nodig heeft?

ervaringsconsult