
JE STOELGANG SPREEKT BOEKDELEN OVER JE

STOELGANG: DE FEEDBACK VAN JE VERTERINGSSTELSEL
Moet je echt in de pot kijken nadat je een grote boodschap hebt gedaan? Is het echt belangrijk hoe je stoelgang eruitziet en ruikt?
Zeker. Wat erin gaat, moet eruit. Je hebt het vast al gemerkt na het eten van rode bieten, spinazie of asperges. Stoelgang is het belangrijkste, zichtbare onderdeel van je verteringsproces dat iets zegt over de gezondheid van je verteringsorganen en in het bijzonder je darmen.
Je dunne darm is zo’n 6 à 7 meter lang en staat in voor het verteren en absorberen van het overgrote deel van de belangrijkste voedingsstoffen uit je maaltijden. Dat proces duurt zo’n 3 à 10 uur. Om dit proces efficiënt te laten verlopen heeft de darm een heel groot oppervlak van ongeveer 200m2 – ongeveer de grootte van een tennisveld – dat nauw in contact staat met de darminhoud. Hoe dichter bij de dikke darm, hoe meer bacteriën. De dunne darm is voortdurend in beweging om de spijsbrij heen en weer te persen en fijn te malen. Via de dikke darm worden de voedselresten in je lichaam opgenomen die de dunne darm niet heeft kunnen verwerken. In de dikke darm wordt vooral water met voedingszouten geabsorbeerd. Je stoelgang bestaat voor 75% uit water, waardoor het zacht genoeg is om de restanten van de vertering veilig naar buiten te transporteren. De andere 25% zijn afgestorven bacteriën uit je darmmicrobioom, onverteerbare plantenresten en andere afvalstoffen die je lichaam kwijt wilt.
ER ZIJN VERSCHILLENDE FACTOREN DIE DE KWALITEIT VAN JE STOELGANG BEïNVLOEDEN, onder meer voeding, beweging en stress. Je voedingspatroon heeft een rechtstreekse invloed op de samenstelling van je darmmicrobioom. Darmbacteriën houden van natuurlijke voeding, verteren alle vezels en vormen je stoelgang om tot een gladde, gemakkelijk transporteerbare massa. Als je gezond eet – ongeraffineerd, natuurlijk voedsel, rijk aan gezonde vetten en vezels – en voldoende water drinkt, dan zal je stoelgang perfect zijn.
GERAFFINEERD OF ONGERAFFINEERD?
Wat betekend het eigenlijk en waarom wordt je gewaarschuwd om te minderen met geraffineerde voeding?
Geraffineerde voeding is vooral een verzamelterm voor GEMAKSVOEDSEL. Andere namen zijn sterk bewerkt of ultrabewerkt voedsel. Het is het eten en drinken dat in een fabriek zo voor je gemaakt is dat je er (bijna) niks meer aan hoeft te doen. Je kan het direct uit de verpakking opeten of je hoeft het alleen nog maar te bakken of opwarmen.
Onder geraffineerde voeding valt junkfood en zeker andere dingen zoals cake, taart, koek, snoep, kant- en klare maaltijden en frisdrank.
De term geraffineerd komt eigenlijk van het raffineren (fabrieksmatig bewerken) van bijvoorbeeld volkoren granen. Hierbij word de belangrijke zemel (vezel) verwijderd en blijft er slechts de kern van granen over. Denk hierbij aan wit brood, witte rijst en witte pasta. Deze, en de voedingsmiddelen die ermee zijn gemaakt, vallen daarom onder geraffineerde voeding.Het grootste probleem van geraffineerd voedsel is dat de goede stoffen er tijdens het raffineren uit worden gehaald. Het wordt ook wel eens aangeduid als ‘lege calorieën’. Je krijgt in één keer veel calorieën binnen met weinig of geen voedingswaarde. Het bevat niet meer de belangrijke vitamines, mineralen en vezels die ons lichaam hard nodig heeft.
Als je voedingspatroon uit kant-en-klare maaltijden, fastfood, weinig fruit en groenten bestaat en je ook nog eens onvoldoende water drinkt, zal elk toiletbezoek haast een nachtmerrie zijn.
Je stoelgang is abnormaal als:
Het onregelmatig is; je weet nooit wanneer de tijd gekomen is om te “gaan”
Er een (sterk) geurtje aan zit; je gebruikt liters geurverfrisser om het leefbaar te houden voor een volgende toiletgast
Het pijn doet om je te ontlasten; als je kon kiezen ging je gewoon niet
Het óf te plat, óf te hard is; het is allesbehalve glad
Het vormeloos is; het heeft helemaal geen vorm, of een hele vreemde
Het plakkerig is; je hebt veel toiletpapier nodig om alles op te kuisen, er blijft vanalles aan je billen kleven
Het een vreemd kleurtje heeft; elke kleur die anders is dan bruin is abnormaal – tenzij je rode bieten hebt gegeten!
BRISTOL STOOL CHART
Een foto zegt meer dan 1.000 woorden. Vergelijk je stoelgang eens met de Bristol Stool Chart. Idealiter zie je stoelgang van type 3 of 4 in de pot. Type 1 en 2 wijzen op obstipatie, type 5 tot 7 wijzen op diarree.
