GEZONDE DARMEN OP VOORSCHRIFT

Neem het van ons aan – deze tips hebben wonderen gedaan voor ons! Opnieuw gezond worden is niet zo moeilijk als het lijkt. Een gezonde start begint bij jezelf, en meer bepaald bij je darmen.

9 TIPS OM JE DARMEN GEZOND TE MAKEN 

1. Versterk je intern ecosysteem met goede bacteriën! Kies voor levend voedsel

Een veelvoorkomend misverstand is dat alle bacteriën slecht zijn – desinfecterende zepen doden ook de goede bacteriën die ons lichaam nodig heeft voor een sterker immuunsysteem. Je kan je intern ecosysteem daarom een boost geven door gezonde bacteriën te consumeren – die vind je vooral terug in gefermenteerde voeding, die rijk is aan levende cultuurbacteriën zoals Bifidus en Lactobacillus. Zuurkool is één van de meest gekende voedingsmiddelen, maar ook kimchi, tempeh, kefir en miso zijn rijk aan goede bacteriën. Ze helpen bij de vertering, verbeteren de conditie van je darmen zodat het risico op darmontsteking vermindert en produceren bouwstenen voor de aanmaak van neurotransmitters, hormonen en enzymes.
Wil je leren om voeding te fermenteren? Tijdens onze workshops gaan we steeds aan de slag met fermenteren. Het is snel, gemakkelijk en leuk om te doen. Join us voor een van onze workshops om je eigen gefermenteerde voeding te maken.
Aanvullend kan je ook probiotica-supplementen nemen.

2. Vers van het veld! Vermijd kant-en-klaar

Hoe verser, hoe beter! Onbewerkt, ongeraffineerd en echt voedsel geeft je een veelvoud aan vitaminen en energie in vergelijking met de kant-en-klare maaltijden. Als je ervoor zorgt dat groenten en plantaardig voedsel 70% van je maaltijden beslaat, zal je al snel merken dat je je een stuk gezonder voelt. Ons darmmicobioom (andere woord voor microbioom is darmflora) houdt van vezelrijke, plantaardige voeding. Verken de groenten afdeling van je supermarkt en probeer eens een vergeten groente als aardpeer, pastinaak, rammenas of koolrabi. Of nog beter; koop ze rechtstreeks van het veld.

Wat is pure voeding? Pure voeding is voeding op basis van zo weinig mogelijk ingrediënten. Het is onbewerkt en vrij van chemische toevoegingen en toegevoegde suikers, maar wel rijk aan voedingsstoffen. Het is eigenlijk de soort voeding die we duizenden jaren geleden als mens al aten voor de hele industriële bewerkingsmechanismen erbij kwamen. Echte voeding houdt ons gezond en bevordert onze levenskwaliteit. Het verlengt eveneens onze levensverwachting. Hoe puurder, hoe beter.

3. Vet is niet verkeerd

Net zoals bacteriën zijn er goede en minder goede vetten. Vol, vet voedsel hoort bij een gezond voedingspatroon. Het is een essentiële bouwsteen voor elke cel – de bouwstenen van je lichaam. Goede vetten bevatten omega 3-vetzuren, die verminderen ontstekingen van de darmen. Koudgeperste oliën en vette vissoorten als makreel, zalm, sardienen, tonijn en haring zijn een bron van omega 3. Je kan je voeding een omega 3-boost geven door chiazaad, lijnzaad of walnoten te eten, of door voedingssupplementen te nemen.

Let op! Niet alle omega-vetzuren zijn gezond! omega 6 is eerder te vermijden. omega 6 vind je vooral in gefrituurd voedsel en kant-en-klare producten: margarine, koekjes, chips, tortilla’s… maar ook in de oliën die gebruikt worden bij de bereiding: maïs-, zonnebloem-, soja- en koolzaadolie. Het is aangeraden om deze te vervangen door gezondere oliën: extra vièrge-olijfolie, kokosolie of ghee (geklaarde boter).

4. Genieten zonder suiker

Vermijd suiker en geraffineerde koolhydraten. Gooi je voedingspatroon om en vermijd pasta, rijst, brood en bloem. Schakel over op voedzame, ongeraffineerde alternatieven als quinoa, sorghum, zilvervliesrijst, boekweit, zaden en noten. Suikers werken verslavend – let er dus op dat je niet teruggrijpt naar je oude gewoontes.

Suiker is voedsel voor de slechte bacteriën die leven in je darmen, diegenen die je niet wilt. Je slechteriken worden gevoederd met fast food en suiker. Kijk op het etiket als je iets koopt. Er zijn veel verschillende benamingen voor suiker die niet allemaal heel eenvoudig te herkennen zijn. Voorbeelden zijn: dextrine-maltose, glucosestroop, fructosestroop en glucosefructosestroop. Ook honing, agavesiroop, ahornsiroop en kokosbloesemsuiker rekenen we tot suiker.

5. Beweeg!

Ons lichaam is niet gemaakt om een hele dag stil te zitten. Zeker als je bureauwerk doet is het belangrijk om elke dag minstens een halfuur ononderbroken te bewegen. Maak een wandeling, fiets of zwem – je lichaam zal je dankbaar zijn!

6. Pimp je water met een smaakje

Je lichaam bestaat voor 60 tot 75% uit water, afhankelijk van je leeftijd. Een volwassen man van 80kg bevat dus ongeveer 48 liter water. Water is een geleider van verschillende chemische processen in je lichaam. Voedingsstoffen worden door ons lichaam vervoerd door water, maar ook de afvalstoffen zijn afhankelijk van water voor een optimale transit. Alcohol doodt alle bacteriën, daarom moet je het mijden. Pimp je water met een schijfje citroen, komkommer, appel of wat gember. Lekker én gezond!

Vervang frisdrank en vruchtensap door water of koffie en thee zonder suiker. Mix water in een krachtige blender met geschilde limoen, citroen en een stukje gember of kurkuma. Voeg er wat rozemarijn of tijm aan toe. Je hebt home made limonade.

7. Don’t worry – be happy!

Je wordt wat je denkt. Wees je dus bewust van je gedachten en de stressfactoren in je leven. Leer mindful leven. Dagelijks even niks doen en stilstaan bij je dag of mediteren, helpt je mentaal veerkrachtiger te maken.

8. Gun je darmen ook eens wat rust…

We ervaren zelf ook de nood om er af en toe eens tussenuit te gaan, om de dagdagelijkse sleur te doorbreken. Je darmen werken onafgebroken door, daarom is het noodzakelijk hen ook even wat rust te gunnen. Eet daarom niet meer dan drie maaltijden per dag, laat de tussendoortjes vallen en sla regelmatig een maaltijd over. Een onderhoud van minstens 1 keer per jaar in de vorm van een K2-microbioomvoedingsplan herstelt de conditie van je darmen en brengt je darmmicrobioom in balans.

9. … en vergeet vooral jezelf niet

Last but not least; slaap voldoende. Mensen die minder slapen worden doorgaans dikker – als je vermoeid bent, heb je minder controle over je keuzes en grijp je sneller naar verkeerde voeding in de vorm van een snelle snack, of een kant-en-klaarmaaltijd.

Ervaringsconsult