GEZOND ETEN IS
HELEMAAL NIET DUURDER

Als je je gezondheid op de eerste plaats stelt, hoef je je niet af te vragen of eten teveel kost of teveel tijd in beslag neemt – je gunt jezelf toch het beste?

‘Wat we vandaag eten maakt ons ziek en is bezig de planeet te verwoesten’
Staf Hendericks

HOE IS HET ZOVER KUNNEN KOMEN?

Vandaag zitten de wachtzalen vol met zogenaamde welvaartsziekten. Patiënten met suikerziekte, overgewicht, kanker, slaapstoornissen, depressie, burn-out en allerlei psychosomatische klachten zoals hoofdpijn, maagpijn, hartkloppingen. Heel wat van die ziekten vinden hun oorzaak in de manier waarop voedsel geproduceerd wordt en hoe mensen vandaag eten. Frequente bezoeken bij de huisarts, fysiotherapeut, kinesist, osteopaat, allergoloog, cardioloog, dermatoloog, endocrinoloog, diëtist, gastro-enteroloog, reumatoloog, nefroloog… kosten stukken van mensen!

Het gebrek aan kennis over voeding en lichaamsprocessen, het onbewust door het leven gaan maakt dat mensen weigerachtig zijn om tijd en geld te investeren in de dingen die er echt toe doen. Gezond voedsel lijkt voor sommigen overweldigend: veel groenten snijden, onbekende ingrediënten die moeilijk te verkrijgen of bereiden zijn en smaakloos eten. Geloof ons dit is slechts een overtuiging!
Weerstand is een natuurlijke reactie op alles wat nieuw is. Vergelijk het met leren fietsen; in het begin vraagt het inspanning, maar op termijn wordt het vanzelfsprekend. Oefenen en experimenteren is hierbij ons belangrijkste advies.

‘Let food be the medicine and medicine be the food’
Hipocrates

De eerste stap naar je gezondheid begint met wat je in je mond stopt. Net zoals je iedere dag zorgt voor een schone keuken, moet je ook dagelijks aandacht besteden aan je lichaam door gezond te eten. Voeding is krachtig, het kan mensen ziek maken en kan ook genezen.

Hoe herken je écht voedsel?

Op echt voedsel plakt geen etiket, en àls er dan toch een etiket op plakt, staan er niet meer dan 1 à 2 ingrediënten op. Echt voedsel bevat essentiële voedingsstoffen voor je lichaamscellen. Daarnaast zitten ze boordevol vitaminen, mineralen, fytonutriënten en vezels. Écht voedsel is voedsel dat essentieel is voor je lichaam en je gezond houdt.

Het enige wat je lichaam nodig heeft, is pure voeding; volvette, koolhydraatarme en vezelrijke voeding, en dit maximum drie keer per dag in een ontspannen sfeer. Kies voor groenten, fruit, volkoren granen, wild gevangen vis, bio vlees, bio eieren, noten, zaden en pitten.

Ondersteun je darmmicrobioom met levende culturen bacteriën in de gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool, kimchi, kefir. Anderhalve liter water per dag is een absoluut minimum. Tussendoortjes of snacks zijn een uitvinding van de voedingsindustrie, en horen niet in een gezond voedingspatroon. Gun je lichaam rust en eet niet meer na 18uur.

Voedselachtige substanties

De meeste producten die we in de supermarkt vinden zijn bewerkt door de voedselindustrie. Dit soort voeding – of liever: voedingsachtige substantie – vormt een groot probleem. Als je enkel bewerkte producten eet, is dat niet gezond, en zeker niet goedkoper – ook al lijkt dat op het eerste zicht misschien wel zo.

Vergelijk het met de prijs van een hamburger in een fastfoodrestaurant. Je kiest al snel voor een ‘voordeliger’ menu, maar betaalt uiteindelijk veel voor weinig voedingswaarde.

De voedingsindustrie manipuleert de samenstelling van maaltijden. Door gebruik te maken van goedkope, ongezonde grondstoffen creërt het verslavende, voedselachtige substanties waar een onbewuste en onwetende klant steeds naar teruggrijpt. Deze specifieke samenstelling van maaltijd geeft geen verzadigd gevoel, waardoor je veel meer van deze slechte voeding nodig hebt om je voldaan te voelen.

De waarheid is dat 80% van wat je in de supermarkt vindt geen echt voedsel is. Het zijn vaak voedselachtige chemische substanties die massaal in een fabriek worden geproduceerd.
Meer zelfs, men doet er alles aan om deze zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Ze prikkelen al je zintuigen, zodat je steeds voor deze producten zou kiezen – er zijn genoeg voorbeelden van producten met een leuke reclamespot met een catchy jingle, een leuke verpakking en uiteraard een pakkende slogan die zich regelrecht tot jou richt. Van deze producten heb je vaak een grotere hoeveelheid nodig om een verzadigd gevoel te ervaren. Erger nog; je lichaam krijgt niet alle essentiële voedingsstoffen binnen en vraagt hier steeds erom, waardoor je steeds een knagend hongergevoel hebt.

Wat bedoelen we nu net met die ‘voedselachtige substanties’?
Heel simpel:

Frisdrank – gearomatiseerde, kunstmatig gezoete waters
Fruitsappen – vol fructose
Chips – geraffineerd, zout, vol transvetten en smaakversterkers

Koeken – geraffineerd en vol transvetten
Snoep en kauwgom – vol suiker, kleur- en smaakstoffen
Kant-en-klare producten met toevoeging van E-nummers zoals bewaar-, smaak- en kleurstoffen

Geld is (één van de) grootste obstakel(s) om gezond te eten

Koop je effectief voeding in de winkel? Je geeft geld uit in de supermarkt aan allerhande producten, maar is het echte voeding? Werp eens een kritische blik op die (over)volle winkelkar en leg alles wat we hierboven omschrijven als een voedselachtige substantie terug in het rek. Denk eraan: je lichaam heeft echte voedingsstoffen nodig. Als je de voedselachtige substanties inruilt voor echte voeding daalt het prijskaartje van je winkelkar, tot zelfs 50%

ONZE TIPS

  • Let erop dat je je niet teveel laat leiden door de prijs; goedkope producten zijn vaak de producten met ongezonde of lege calorieën.

  • Beschouw het als een investering; je investeert in je gezondheid, en geeft minder uit aan doktersbezoeken, medicatie,…

  • Als je vezelrijke producten koopt die zo dicht mogelijk bij de natuur staan ben je sneller verzadigd; je eet minder en moet dus minder aankopen.

  • Je lichaam respecteren bespaart je een bom geld – dat doe je in de eerste plaats door niet teveel te eten. Eet op je gemak en proef je eten – het duurt ongeveer 20 minuten voor je lichaam beseft dat je maag gevuld wordt. Als je dus rustig de tijd neemt om te eten, vangt je brein het singaal tijdig op dat je verzadigd bent. Je eet minder, en moet dus ook minder uitgeven.

  • Ga voor variatie; als je varieert in voedingsmiddelen varieer je ook in aankoopprijs. Het is ook nog eens gezond!

  • Let erop dat je de seizoenen volgt – koop je asperges, aardbeien en spruiten als ze in het seizoen zijn. Geloof je ons niet? Vergelijk de prijs van deze producten eens doorheen het jaar – wedden dat het een flink prijsverschil is?

  • Gaan eten is altijd duurder dan zelf koken, en het is zeker niet gezonder. Voor de kostprijs van een eenmalig restaurantbezoek (+-100 euro voor 2 personen) kan je gezonde voeding voor een hele week kopen.

  • Ook afhaalmaaltijden zijn niet zo goedkoop als ze lijken; tel voor jezelf eens uit hoeveel kilometer je met de wagen aflegt om het af te halen, en vergeet ook de parkeerkosten niet. Vermenigvuldig dat bedrag eens met de frequentie dat je eten afhaalt op een jaar. Ook die kosten vallen weg als je zelf kookt!

  • Als je gevarieerd eet, krijg je automatisch alle essentiële vitaminen, mineralen en bouwstoffen binnen die je nodig hebt om gezond te blijven – je hoeft geen supplementen te nemen.

DOORDENKERTJE:

Verschillende bronnen kunnen onze perceptie over de prijs van voeding beïnvloeden. Blader maar eens door de reclamefolders naar snacks,  kant-en-klaarmaaltijden en frisdrank. Hiervoor wordt er uitgebreid geadverteerd via verschillende kanalen. Ook fastfoodketens adverteren vaak met de boodschap dat hun eten erg goedkoop is. Omgekeerd wordt er voor biologisch en ander gezond voedsel ook geadverteerd, maar in mindere mate en daarin ligt de focus niet op de prijs. Heeft dat invloed op je koopgedrag?

Als je de prijs van eten gebruikt als rechtvaardiging voor ongezonde keuzes, moet je je afvragen of je de juiste prioriteiten stelt…

ervaringsconsult