
EERSTE STAPPEN NAAR GEZONDE VOEDING
Ben je bereid om te veranderen?

Waarom zou je de stap naar gezonde voeding zetten?
Het is vanzelfsprekend; zonder in detail te gaan over de effecten van gezonde voeding en alle ziektes op te sommen wil ik dat je één ding onthoudt: VOEDING IS KRACHTIG! Je genetische code zal zich manifesteren naargelang jouw dagelijkse keuzes. Ongezonde voeding kan je ziek maken – dat kunnen we niet tegenspreken. Maar wist je dat gezonde voeding het omgekeerd effect heeft? Je wordt er niet alleen gezonder van, maar je krijgt ook meer energie en wordt er vitaler en mooier van.
Ik heb goed nieuws:
Je kan altijd die eerste stap naar verandering zetten, of je nu 22 of 47 lentes op de teller hebt staan. Elke kleine stap brengt je wat dichter bij je doel.
Het is overweldigend om eraan te beginnen, omdat je de juiste kennis niet hebt en de verandering zo groot lijkt – laat dat je vooral niet ontmoedigen! Niets is minder waar, en zelfs de kleinste stap leidt tot grote veranderingen.
Hoe eet je een olifant op?
Beetje bij beetje. Je hoeft niet alles tegelijk aan te pakken! Zet elke stap op je eigen tempo. Van zodra verandering voelbaar is, zal je je nog gemotiveerder voelen om de volgende stap te zetten. Na verloop van tijd zal het logisch zijn om de volgende stap te nemen aangezien je gezonde keuzes tot een nieuwe, gezonde levensstijl hebben geleid.
STAP 1. Begin je zoektocht naar gezonde voeding!
In de koelafdeling- de afdeling met verse groenten en fruit- van je supermarkt kan je zelf kiezen welke gezonde voeding je meeneemt. Met het blote oog kan je zien of voeding vers is.
Let erop dat je eerst naar de koelafdeling gaat; veel supermarkten zijn zo ingericht dat je pas op het einde van je bezoek in de koelafdeling terechtkomt – je winkelkar zit bijna vol en je zal niet snel andere producten terugleggen om plaats te maken voor groenten en fruit. Net zoals bij het samenstellen van je maaltijd moet je daarom beginnen met het kiezen van groenten. Ga dus bewust eerst naar de groenten- en fruitafdeling en kies voor gezonde voeding – zo verklein je ook de kans dat je ongezonde voedingsmiddelen koopt.
STAP 2. Weet wat je eet – bekijk de voedingswaardetabel!
De voedingswereld verandert enorm snel. Bij elk bezoekje aan de winkel vind je nieuwe, hippe voedingsmiddelen in de rekken. Maak er een gewoonte van om te weten wat je eet, zeker als je beslist om nieuwe voedingsmiddelen te kopen. Je kan daarvoor gebruik maken van de voedingswaardetabel – die vermeldt steeds de voedingswaarde of het voedingsgehalte van eiwitten, koolhydraten, vetten, vezels en zout per 100 gram of milliliter. Zo kan je gemakkelijk de voedingswaarde van bijvoorbeeld twee soorten yoghurt vergelijken. Let erop dat je correct vergelijkt; sommige producten vermelden de voedingswaarde per portie. Voor cornflakes is dit 30 gram, klaargemaakt met 100-125ml melk. Ook de portiegrootte kan verschillen! De volgorde van ingrediënten kan ook verschillen, omdat ze volgens hoeveelheid gerangschikt worden. Het bestanddeel waarvan er het meeste in het product zit, staat altijd bovenaan. Als suiker op de eerste plaats staat, laat je het product beter in de winkel liggen.
STAP 3. Kies voor levend voedsel
Levende voeding heeft de kracht om je darmen te genezen. Wetenschappelijke onderzoeken bevestigen de link tussen de samenstelling van je darmmicrobioom en je mentale gezondheid. Levende voeding (voeding die levende cultuurbacteriën bevat) is heilzaam voor je lichaam. Kies daarom zeker ook gefermenteerde voeding zoals miso (gefermenteerde product van sojabonen uit de Japanse keuken) kefir, tempé, yoghurt of zuurkool.
STAP 4. Light? Yeah right!
De term ‘light’ is bijzonder misleidend, eerst en vooral omdat het verschillende betekenissen kan hebben. De term mag gebruikt worden van zodra een product 30% minder suiker of vet bevat dan een vergelijkbaar product. Als je deze claim ziet staan, betekent het vaak dat het product sterk bewerkt is; de voedingsbron moet immers érgens door vervangen worden. Jammer genoeg is dat niet altijd een gezond alternatief. Light-producten bevatten daarom ook niet altijd 30% minder calorieën. In light-chips wordt het vet vervangen door koolhydraten en eiwitten, die ook energie bevatten en niet altijd van hoge kwaliteit zijn om de kostprijs van het product te drukken. Een ander neveneffect is dat je van een light-product meer gaat eten, omdat je de indruk krijgt dat het gezonder is – daardoor kom je al snel op dezelfde hoeveelheid calorieën uit. Alleen ligt de voedingswaarde lager, en heb je sneller weer honger. Dit noemen we compensatiegedrag. Voor een optimale gezondheid beperk je suiker en artificiële zoetstoffen best zoveel mogelijk. In de meeste levensmiddelen worden zoetstoffen gebruikt, en veel mensen consumeren dit toegevoegde ingrediënt zonder zich ervan bewust te zijn. Zoetstoffen zijn voor je lichaam een vreemde substantie, die zelfs giftig kunnen zijn. Let daarom ook op de zogenaamde ADI-waarde. De ‘Aanvaardbare Dagelijkse Inname’ (ook wel ‘Aanvaardbare Dagelijkse Hoeveelheid’ of ADH-waarde genoemd) zijn de veiligheidsnormen die opgelegd worden voor zoetstoffen. Die hoeveelheid moet je trouwens zélf bijhouden. Het is dus beter en eenvoudiger om producten met een ADI-waarde te vermijden. Kleine tip: voor wortelen en andere gezonde groenten bestaat er geen ADI. Stof tot nadenken!
STAP 5. Bio is okido!
Wanneer je voor bio kiest, kies je voor levensmiddelen zonder chemische of kunstmatige elementen als antibiotica en hormonen. Het is immers niet 100% duidelijk welk effect de overblijfselen van die producten hebben op mens, dier en natuur.
In het biologisch productieproces worden die stoffen daarom zoveel mogelijk geweerd. In plaats daarvan gebruikt men natuurlijke, organische mest, additieven van natuurlijke oorsprong en natuurlijke hulpmiddelen. Antibiotica worden enkel gebruikt als dieren niet op een andere manier behandeld kunnen worden. GGO-gewassen (Genetisch Gemanipuleerde Organismen) zijn nooit biologisch! Sommige bio-producten hebben zelfs een hogere voedingswaarde. Biologische melk bevat meer Omega-3-vetzuren dan niet-bio-melk. Die extra vetzuren zijn aanwezig omdat biologische melk van koeien komt die meer buiten grazen, en vers gras en klaver eten. In het Westen is de balans tussen Omega-3 en Omega-6 verstoord; we nemen te weinig Omega-3 en een teveel aan Omega-6 op.
STAP 6. Handen uit de mouwen! Haal de keukenprins(es) in jezelf naar boven!
De obesitas-epidemie in de Verenigde Staten zou verholpen kunnen worden als Amerikaanse gezinnen opnieuw zelf zouden koken. In Brazilië schrijven ze niet voor wàt er nu precies gegeten moet worden – ze raden enkel aan om verse, onbewerkte ingrediënten te eten, om zuinig te zijn met vet, suiker en zout, en om kant-en-klare producten te vermijden. Wat écht opvalt is dat ze het advies geven om met aandacht te eten, liefst in het gezelschap van anderen. Nóg opvallender is het advies om zelf te koken. Of, om preciezer te zijn: ontwikkel, oefen, deel en geniet van je kookvaardigheid. Geweldig, toch?
We besteden steeds minder tijd aan koken en eten de voorbije halve eeuw; van twee uur per dag naar een goeie twintig minuten – tien minuten om de pizza op te warmen, tien minuten om hem naar binnen te krijgen. We spreken over zogenaamde ‘ontkoking’. De inname van verse groenten en fruit is daardoor sterk afgenomen.
Het zou spijtig zijn als we de kunst van het koken verloren laten gaan. Iets wat wel dreigt te gebeuren als we onze kookvaardigheid niet meer aan onze kinderen overdragen. Straks beheerst alleen de voedingsindustrie de kunst ervan nog – helaas is die meer geïnteresseerd in de kostprijs en de houdbaarheid van de producten dan in de gezondheid ervan.
STAP 7. Het oog wil ook wat, toch?
Retro-verpakkingen kosten meer geld. Het product ziet er mooi uit, maar in de voedingswaarde steekt zelden extra moeite. Vergeet niet dat de voedingsindustrie probeert in te spelen op ons brein door alles wat kleurrijk is (zoals groenten en fruit); de rekken met snoep zijn om diezelfde reden zo kleurrijk ingericht.
Verpakkingen waarop je je eigen foto of slogan kan drukken (zoals bier of chocopasta) kosten meer geld, en zijn zeker niet de gezondste producten. Het is daarom beter om Samsonworst of cornflakes met Maya de bij erop te mijden. Geef je geld liever uit aan bioproducten, en weet wat je eet in plaats van je geld uit te geven aan de grote voedingsconcerns. Je hoeft niet elke dag warm te eten. Het standaardpatroon van drie maaltijden per dag dateert uit het begin van de 19e eeuw, ten tijde van de industriële revolutie. De werkende mens at voor het werk, halverwege de werkdag om wat energie op te doen, en eens de werkdag erop zat. Bekijk het ook eens creatief – waarom drink je morgen geen kom soep als eerste maaltijd van de dag?

STAP 8. Neem je tijd (om te winkelen)
Door de drukte en stress van het dagelijkse leven maken we zelden de nodige tijd om bewust inkopen te doen. We laten ons misleiden door gezondheidsclaims die bewust op de verpakking geplaatst worden. Als je niet de tijd voorziet om je inkopen bewust te doen, zal je die tijd op een later moment spenderen aan doktersbezoeken. Als je de tijd neemt om bewust voor gezonde voeding te kiezen, zal je steeds gezonde ingrediënten in huis hebben om je gezonde maaltijden zelf klaar te maken.
STAP 9. Een gewaarschuwd man is er twee waard
Wees geïnteresseerd in waar je voeding vandaan komt, en welk effect het product heeft op je gezondheid. Lees boeken, en bekijk kookprogramma’s steeds met een kritische blik; zijn het gezonde gerechten? Maak bewuste en doordachte voedingskeuzes. Als je zelf de keuze niet kan nemen, kan je best een expert raadplegen.
STAP 10. Laat je niet vangen
Normaal gesproken zouden we zeggen: ‘volg je intuïtie’. Als het op de keuze van voeding aankomt, zeggen we ‘volg je verstand’. Wees kritisch.
Kies voor Food & Mind Freedom: natuurlijke, volvette, koolhydraatarme, vezelrijke voeding
Kwaliteit primeert boven kwantiteit. Het enige wat je nodig hebt, is pure voeding; volvette, koolhydraatarme en vezelrijke voeding, en dit maximum drie keer per dag. Kies voor puur eten: groenten en fruit, ban toegevoegde suikers uit je voedingspatroon en beperk geraffineerde koolhydraten. Verrijk je voedingspatroon met vezels in de vorm van noten en zaden, en denk eraan om levende voeding te consumeren. Anderhalve liter water per dag is een absoluut minimum – op warme dagen, of als je gaat sporten, drink je best twee liter. Tussendoortjes zijn een uitvinding van de voedingsindustrie, en zijn absoluut geen must. Wist je trouwens dat je lichaam na 18u ’s avonds helemaal geen grote maaltijd meer nodig heeft?
Verander je mindset over voeding
Van diëten word je dik. Stop met het volgen van trends en luister naar wat je lichaam je vertelt. Je lichaam is een geweldige machine die je continu signalen geeft wanneer je moe bent, teveel hebt gegeten of als het tijd is voor een sanitaire stop.
